Perinnerakentaminen kunnioittaa vanhaa ja sillä varmistetaan, että vanhat talot toimivat rakennusfysiikallisesti myös jatkossa näyttäen talon iän mukaiselta. Suomessa on edelleen paljon vanhoja rakennuksia, vaikka keskimäärin Suomen rakennuskanta on nuorta. 2,6 miljoonaa asuu omakotitalossa – luultavasti myös sinä.

Tämän päivän nouseva trendi on perinnerakentaminen, jolla vanhat rakennukset kunnostetaan – jopa pelastetaan.

Tässä artikkelissa kerron, mitä perinnerakentaminen on ja mitä hyötyä siitä saa vanhan talon remontissa. Jos sinulla on vanha talo, tämä artikkeli kannattaa lukea. Kaikki vanhat talot tarvitsevat jossain vaiheessa remonttia.

 

Mikä vanhoissa taloissa viehättää?

Vanhoissa taloissa ihmisiä viehättää ainutlaatuinen tunnelma, se vanhan talon sielu. Seinät kätkevät sisälleen monta tarinaa ja yksityiskohdat tekevät vanhasta talosta persoonallisen. Täyspuiset peiliovet, hirret, kattoparrut… Ne luovat osaltaan sitä taianomaista tunnelmaa, historian havinaa, saaden sen tuntumaan kodilta. Se on jotain sellaista, mitä ei saa uutta talopakettia rakentamalla.

Ennen vanhaan osattiin rakentaa kaunista ja kestävää. Ihmiset ovat tämän huomanneet ja haluavat siksi palata ikään kuin juurilleen rakentamisen ja remontoinnin suhteen. Perinteisin menetelmin rakennetut vanhat talot ovat hengittäviä ja usein myös sisäilmaltaan terveellisempiä, jos rakennuksesta on pidetty huolta.

50-luvun ja sitä vanhemmissa taloissa ollaan vielä perusasioiden äärellä, eli ne ovat rakenteeltaan ja materiaaleiltaan hengittäviä. Vanhoissa taloissa ei ole sellaisia ongelmia, mitä 1960–1990-luvun rakennuksissa saattaa olla. Tuona ajankohtana kokeiltiin paljon uusia rakentamisen menetelmiä, materiaaleja ja koneellinen ilmanvaihto alkoi yleistyä. Silloin ei vielä osattu ennustaa kaikkia riskejä, joita uudet rakennustavat toisivat mukanaan. Siksi 70–90 luvun taloissa esiintyy monia riskirakenteita, jotka jo nykypäivänä tunnemme hyvin.

Vanhojen talojen pihapiiri on niin ikään monesti valmis ja muovautunut ajan saatossa yhdessä rakennusten kanssa. Vanhojen talojen pihoja tulisi kunnioittaa myös siinä, missä itse rakennuksia. Piha kruunaa koko kokonaisuuden, kun ympärillä on vaikka jylhiä puita, reheviä pensaita ja marjapuskia. Miljöö luo osaltaan sitä kiehtovaa vanhan ajan tunnelmaa.

Monilla voi olla vanhaan taloon myös tunneside, joka tekee siitä erityisen rakkaan. Talo voi olla vaikkapa isoisän rakentama ja siksi siitä halutaan pitää huolta. On myös mielenkiintoista, miten Suomessa vanhan kunnioitus näkyy sanonnoissa, kuten vanhassa vara parempi tai vanha on parempi kuin pussillinen uusia.

 

 

Mitä perinnerakentaminen on?

Perinnerakentamisella tarkoitetaan vanhan rakennuksen korjausrakentamista ja entisöintiä perinteisin menetelmin vanhaa kunnioittaen. Siinä huomioidaan ajan rakennustapa, rakenneratkaisut, rakennusfysikaalinen toimivuus ja materiaalit. Myös esteettisesti lopputulokseen vaikuttaa se, onko naulat lyöty vasaralla vai naulapyssyllä. Perinnerakentamisessa näkyy käden jälki, jolloin syntyy myös niitä kauniita, uniikkeja yksityiskohtia.

On olemassa kahdenlaisia perinnerakentajia. Niitä vanhan kansan perinnerakentajia, jotka ovat täysin uskollisia perinteisille menetelmille ja materiaaleille. Sitten on moderneja perinnerakentajia, jotka yhdistävät perinteiset menetelmät ja nykyajan materiaalit. Siten saadaan yhdistettyä perinnerakentamisen ja nykyaikaisen rakentamisen taidon parhaimmat puolet.

Nykypäivänä on tarjolla paljon ekologisia rakennus- ja remontointimateriaaleja, joita voidaan yhdistellä vanhaan pilaamatta sitä. Modernin perinnerakentajan tuleekin valita käyttämänsä materiaalit suurella huolellisuudella. Niiden tulee olla mahdollisimman luonnonmukaisia ja puhtaita, eivätkä ne saa olla liian teollisia. Nykyajan alati tiukentuvat säädökset ja määräykset tuovat omalta osaltaan haasteita myös korjausrakentamiseen, kun halutaan tehdä vanhan tyylin mukaan.

 

 

Perinnerakentamisen hyödyt

Kuvitellaan tilanne, jossa sinulla on vanha talo ja se pitäisi remontoida. Jos alat tehdä remonttia vanhaan taloon nykyaikaisilla menetelmillä ja materiaaleilla tietämättä niiden vaikutuksia rakennustekniseen toimivuuteen, on projekti helposti tuhoon tuomittu ja aikapommi alkaa tikittää. Tällaisia ongelmia on usein erilaiset kosteus-, ilmanlaatu ja pahimmillaan homeongelmat. Moni on pilannut talonsa, kun ei ole ymmärretty, mitä vanhan talon remontoiminen todella vaatii.

Nykyajan rakennustavat eivät sovi läheskään aina yhteen vanhojen menetelmien kanssa. Kun vanhaa rakennusta lähdetään korjaamaan, täytyy todella tietää, mitä voi tehdä ja mitä ei. Näin varmistetaan, että vanha rakennus toimii oikein jatkossakin. Perinnerakentaminen on ratkaisu vanhan talon remontointiin. Kun vanha talo remontoidaan perinteisillä menetelmillä, pidät huolen, ettei se mene pilalle ja se säilyy toimivana.

Vinkit onnistuneeseen lopputulokseen perinnerakentamisessa

Kun vanhaa taloa lähdetään korjaamaan, täytyy ottaa huomioon monta asiaa. Täytyy ymmärtää kyseessä olevan vanha talo ja kunnioittaa sen tyyliä, jotta sen toimivuus ja tunnelma säilyvät. Tekijän tulee tietää, mitä ja miten tehdään sekä millä materiaaleilla

 

1. TUTKIMUSTYÖ

Monilta unohtuu tämä vaihe perinnerakentamisessa. On tärkeää, että tunnet talosi. Milloin se on rakennettu? Millä materiaaleilla? Onko sinne tehty peruskorjauksia vuosien saatossa ja jos on, milloin ja mitä on tehty?

Edes purkutyötä ei kannata aloittaa, ennen kuin perusasiat tiedetään. Kohde tulee dokumentoida ja valokuvata tarkasti, jolloin se on tärkeätyökalu korjausrakentamisessa. Parasta olisi jos ammattilainen hoitaisi koko rakennusprojektin alusta loppuun. Tämä siksi, että näin hän näkee omin silmin lähtötilanteen, sen millainen kohde on ja miltä siellä tuoksuu.

Perinnerakentaminen alkaa siis jo osaltaan ennen purkuvaihetta. Pelkkä katsominen ja aistinvarainen havainnointi ei aina riitä, vaan perinnerakentaja selvittää materiaalit kerros kerrokselta, jolloin usein selviää myös se että onko rakennukselle tehty jotain korjauksia aiemmin. Monille voi tulla yllätyksenä se, kuinka monta erilaista materiaalikerrosta pelkässä seinässä voi olla. Pinta voi olla maali tai tapetti. Sitten mennään syvemmälle selvittämään mille materiaalille pinta on tehty, onko se hengittävä? Mitä levyn alla on? Minkälaista eristettä on käytetty. Ammattilainen osaa katsoa nämä asiat tarkasti. Näin tiedetään minkälainen se on ollut ja mitä tulee tehdä.

 

2. Huolellinen suunnittelu

Kun selvitystyö on tehty, alkaa kohteen suunnittelu. Mitä materiaaleja ja mitä menetelmiä käytetään? Ammattilainen on tässä apunasi. Perinnerakentaja osaa valita luonnonmukaiset materiaalit ja tuntee menetelmät, joilla lopputuloksesta tulee vanhan talon alkuperäistä tyyliä kunnioittava.

On myös olemassa arkkitehtisuunnittelutoimistoja, jotka suunnittelevat vanhoja korjausrakentamiskohteita. He ottavat huomioon jo siinä vaiheessa talo iän, millä materiaaleilla ja rakenneratkaisuilla se tulisi korjata mahdollisimman lähelle sitä alkuperäistä tasoa. Suosittelen kuitenkin aina käyttämään samaa ammattilaista alusta loppuun.

 

3. Perinnearvoja vastaava toteutus

Tarkin selvitystyö ja huolellisinkaan suunnittelu eivät auta, jos toteutus ontuu. Perinnerakentajan on hallittavat menetelmät ja toteutettava korjausrakentaminen perinnearvoja vastaavasti. Perinnerakentaminen ei ole rakettitiedettä, mutta se on hallittava. Valitse siis tarkasti projektillesi paras mahdollinen ammattilainen.

Jos suunnittelet perinnerakentamisprojektia Uudenmaan seudulla ja tarvitset apua, ota minuun yhteyttä! Jos pidit näistä vinkeistä, jaa tämä artikkeli somessa. Näin muutkin vanhojen talojen ystävät saavat apua perinnerakentamiseen.

 

 

Lue myös artikkelini: Korjausrakentaminen – mitä sinun tulee tietää. Hyödyllisiä linkkejä perinnerakentamiseen liittyen: Rakennusperinteen ystävät ry. http://www.tuuma.net/linkit.php

 

Tony Halttunen

Perinne- ja korjausrakentamisen asiantuntija, yrittäjä ja kirvesmies