Remontti ei koskaan ole mikään läpihuutojuttu. Se on projekti, johon liittyy hyvin monia asioita aina suunnittelusta valmiiseen lopputulokseen asti.

Mitä virheitä voi sattua remontoidessa? Entä millaisia yllätyksiä voi tulla vastaan? Tässä postauksessa kerron. Paljastan myös kuinka välttää ne.

Olen työskennellyt alalla vuosia. Olen törmännyt näihin virheisiin ja yllätyksiin työni kautta. Minut on pyydetty apuun viimeistään silloin, kun jotain on mennyt mönkään. Toisaalta yllätyksiä remontoinnissa tulee vastaan melkein aina.

 

1. Halutaan tehdä itse, vaikka ei olisi kokemusta tai osaamista remonteista

Monelta löytyy remontti-intoa, mutta ei osaamista. Sitä helposti ajattelee, että itse tekemällä säästää, lopputuloksesta tulee toivotunlainen ja kyllähän minä osaan.

Se, mikä omassa mielessä vaikutti hyvältä, ei menekään toivotunlaisesti käytännössä, jos ei ole tietotaitoa remonteista. Ilman osaamista jokin menee pieleen jossain kohdin hyvin suurella todennäköisyydellä.

Itse tehtäessä kokemattomana virheitä tulee helposti ja sitten niitä joudutaan korjaamaan, pahimmassa tapauksessa tekemään uudestaan alusta asti.

Remontissa on olemassa paljon töitä, joita ei voi edes itse mennä tekemään ja joihin tarvitaan ammattilainen paikalle. Tällaisia ovat etenkin sähköistykseen ja märkätiloihin liittyvät työt.

Kylpyhuone- ja saunaremontit ovat kodin vaativimpia remontteja. Saunan pitää olla tiivis ja samalla hengittävä, että se pääsee tuulettumaan. On iso riski, jos remonttia ei tehdä huolella. Ammattilainen tarvitaan myös, jos pistokkeet vaihdetaan, niiden paikkoja muutetaan tai tehdään muita sähkötöitä.

Osaamisen puute näkyy myös siinä, ettei välttämättä osata ajatella työjärjestystä tai miten lähdetään kasaamaan esimerkiksi keittiötä. Laitetaanko lattia ennen kalusteasennusta vai toisinpäin? Siinä voi tulla mieleen, että olisi helpompi tehdä lattia ensin ja sitten kalusteet.

Tämä riippuu kuitenkin lattiamateriaalista. Elävän materiaalin, kuten laminaatin tai parketin päälle ei saa asentaa kaapistoja. Tällöin lattia ei pääse elämään, jolloin saumat voivat alkaa repeillä. Laattalattian päälle voi asentaa kaapiston.

Osaamattomalle tekijälle voi tulla yllätyksenä, että remontti alkaa itse asiassa jo purkamisesta ja seinien oikomisesta.

 

2. Remonttia ei suunnitella ollenkaan tai tarpeeksi hyvin

Jokainen remontti tulee suunnitella ja se pitää tehdä huolella. Tämä liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Kuvittele, että teet esimerkiksi keittiöremonttia. Ensin tietenkin katsot erilaisia vaihtoehtoja ja keskustelet keittiöedustajien kanssa. Lopulta päädyt johonkin tiettyyn keittiöön. Keittiöfirma ottaa huomioon keittiöratkaisussa, missä menevät vesiputket ja miten korkealla ikkuna on lattiapinnasta.

Ongelmia tulee vastaan, jos ryhdyt suin päin toteuttamaan remonttia ilman minkäänlaista suunnitelmaa tai et ole ajatellut asiaa aivan loppuun asti. Et ole ehkä ajatellut, ovatko seinäpinnat suorat tai millainen pohjatyö täytyy tehdä.

Ja vaikka keittiö olisi tehty mittatilaustyönä, ei ole sanottua, että se automaattisesti istuisi keittiöön. Helposti voi käydä niin, että kaapin ovet irvistävät tai se viimeinen kaappi ei mahdukaan.

Myös sähkökoneiden asennus voi mennä pieleen, jos ne kytketään väärään paikkaan. Sitten ihmetellään, kun sulakkeet paukkuvat. Siinä kohti se on myös paloturvallisuusriski. Jos on vielä niin huono tuuri, että jotain ikävää tapahtuu, vakuutus ei välttämättä korvaakaan, ellei se ole ollut ammattilaisen asentama.

 

3. Ei osata suunnitella remontin budjettia tai varautua yllätyksiin

Monelle tuottaa hankaluuksia budjetin laatiminen. Mielessä saattaa pyöriä joku tietty summa ja sitten ajatellaan, että kyllä sillä selvitään.

Remontti alkaa ja etenee aikataulussa. Mutta jos vastaan tulee jokin yllätys, johon ei olla varauduttu budjetissa, ollaan helposti umpikujassa. Rahat loppuivat, kun budjetissa ei ollut yhtään liikkumavaraa.

Mahdollisia yllätyksiä remontissa voivat olla pinnan alta löytyvät haittamateriaalit tai vanhat putket, jotka on vaihdettava.

Asbesti. (Tästä lisäinfoa)

 

4. Ei osata valita oikeita materiaaleja

Niin hassulta kuin tämä voi kuulostaa, remontin materiaalivalinnoissakin voi epäonnistua. Jos sinulla on vanha talo ja korjaat sitä perinteisin menetelmin, et voi valita mitä tahansa materiaaleja. Niiden pitää silloin olla mahdollisimman luonnonmukaisia, eikä niin teollisia.

Tai jos sinulla on mielikuva haaveidesi talosta. Haluat esimerkiksi kirsikanhohtoisena kuultavan lakkapinnan lautalattiaan, mutta lakatessa huomaatkin värin olevan niin intensiivinen, että se vastaa maalia. Pian sinulla onkin räikeän punainen lattia. Se voi olla todella upea, mutta ei vastannut alkuperäistä suunnitelmaasi.

 

5. Ei osata huomioida säädöksiä ja määräyksiä

Nykypäivänä on paljon säädöksiä ja määräyksiä, jotka muuttuvat jatkuvasti. Ne on huomioitava aina remontoidessa. Esimerkiksi asianmukaiset vedeneristykset, jotka luonnollisesti märkätilaremonteissa on tehtävä. Moni yllättyy, kun vedeneristykset tarvitaan myös keittiöremontissa allaskaapin alle.

Vanhoissa allaskaapeissa ei semmoisia ollut. Älä mene kuitenkaan siihen lankaan, että ajattelet, kun ei ennenkään ole ollut, niin ei sitä tarvitse nytkään. Nykyajan määräykset ovat hyvästä syystä. Ne ennaltaehkäisevät riskejä, jotka saattavat koitua myöhemmin kalliiksi.

Esimerkiksi vesi voi tippua tippana putkesta keittiössä. Ajan kanssa se on kallis paukku, jos sitä ei huomaa, eikä se pääse koskaan kuivumaan. Siksi tuollaiset riskit täytyy osata ennakoida ja ennaltaehkäistä, ettei synny isompaa vahinkoa.

 

 

6. Ei osata viimeistellä

Pintaremonteissa, joissa haetaan visuaalista muutosta, on työnjäljen oltava huolellista ja tarkasti viimeisteltyä. Jos osaamista ei ole ja lähtee suurella remontti-innolla tekemään, viimeistely ei välttämättä onnistu toivotunlaisesti.

Nimenomaan ne yksityiskohdat ja viimeistely tuovat remontille loppusilauksen. Ne ovat pieniä asioita, mutta tärkeitä. Jos laatoituksessa ovat saumat vinossa tai keittiönkaapit ovat vinksallaan, häiritsee se kenen tahansa silmää.

 

 

Miten välttää nämä remonttivirheet?

Nämä virheet vältät hankkimalla alan osaamista ja kokemusta tai yksinkertaisesti kääntymällä luotettavan ammattilaisten puoleen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa tie on pitkä. Tulet tarvitsemaan paljon kärsivällisyyttä, roppakaupalla remontti-intoa ja aikaa tekemiseen. Toisessa vaihtoehdossa pääset paljon helpommalla.

Etenkin haluan painottaa, miten kylpyhuone- ja saunaremontit kannattaa jättää ammattilaisen käsiin, joilla on vaadittavat sertifikaatit ja tietotaito toteuttaa näinkin vaativat remontit.

Monella on omaa kotia kohtaan suuret odotukset. Juuri siellä, jos missä haluaa, että kaikki on viimeisen päälle laitettu. En siis voi suositella ainakaan sitä, että oman kotisi kanssa lähdet harjoittelemaan. Harjoittelu voi tulla kalliiksi, jos joudutaan tekemään kahteen kertaan. Eikä se hermoillekaan tee hyvää. Omaa silmääsi voi häiritä, jos lattia on mennyt vinoon, maali on vääränvärinen tai tapetissa on ryppyjä.

Hyvillä ammattilaisilla on jo tarvittava kokemus ja ammattitaito, jolloin työ tulee kerralla hyvin tehdyksi. Kannattaa myös muistaa, että remonteissa tarvitaan monenlaista osaamista. Valitse omaan saneerausprojektiisi sopivin rakennusalan firman.

Voit kuitenkin olla ylpeä, että mietit remontointia ja luit tämän artikkelin. Se osoittaa, että olet tosissasi asian kanssa. Remontti on tärkeä, koska sen avulla talo pysyy kunnossa. Liian moni jättää sen viime tippaan ja moni toimii vasta sitten, kun on tosi kyseessä.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että vaikka olisi miten vähäpätöiseltä tuntuva asia, tulee siihen reagoida heti. Ajan saatossa se voi käydä todella kalliiksi. Erityisen ikävää se on silloin, kun reagoimalla aikaisemmin, olisi päässyt paljon vähemmällä.

Mielestäni suurin virhe onkin olla välinpitämätön ja ohittaa tällaiset pienet merkit. Vitkastelu on pahinta, mitä voit tehdä. Oma talo on yksi elämän suurimpia sijoituksia. Jos tulee haava sormeen, puhdistat ja laitat laastarin. Miksi siis et pitäisi huolta omasta talostasi samalla lailla?

 

Lue artikkelini: Korjausrakentaminen – mitä sinun tulee tietää saneerauksesta.

Paljastan siellä muun muassa, miten valita korjausrakentamisen yritys saneerausprojektiisi.

 

Jos sinulla on lisäkysymyksiä tai tarvitset apua saneeraukseen sijaintipaikkana Helsinki, Porvoo, Uusimaa, ota rohkeasti yhteyttä https://www.haaveremontti.fi/yhteys/! Autamme mielellämme.

Jaa artikkeli somessa!

 

 

Tony Halttunen

Perinne- ja korjausrakentamisen asiantuntija, yrittäjä ja kirvesmies